• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Чучково подне

30 мар Новости . Чучкови књижевни сусрети

У суботу 30. марта у 11.00 часова,  положено је  цвијеће и  посјећен гроб Бранка Чучка.

Чучково подне

Представљена је  књига „Мандаринске патке“, прозни првенац  Миланке Благојевић, лауреата Чучкове књиге.

О књизи је говорио, издавач Борис Максимовић.

Миланка Благојевић (1982) дипломирала је на Одсјеку за српски језик и књижевност Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци и досад је кратке приче објављивала у заједничким збиркама младих аутора, књижевним часописима и интернет-порталима.

Публика је погледала видео пројекцију издавачке куће „Имприматур“ и обраћање  Миланке Благојевић, која је рекла: „Мандаринске патке су заиста интересантне животиње – живе у моногамији до краја живота, уживо их је јако тешко видјети усамљене, увијек су у друштву свог партнера, а о младима брину заједно. Због тога сам одлучила да првој причи, као и цијелој књизи дам тај наслов, јер је у питању заиста лијеп симбол“.

Она је рекла да „Награде представљају један вид обавезе да се мало озбиљније и дубље позабавим магијом књижевног стваралаштва али наравно представљају и подстрек и афирмацију.  Изузетно сам срећна и поносна што сам добитница “Чучкове књиге”, награде која носи име познатог књижевника и публицисте Бранка Чучка.

Министарство просвјете и културе је помогло финансирање ове књиге.

Публици се представила и  издавачка кућа  „Имприматур“ (нека се штампа). Списатељски инкубатор или центар за помоћ младим писцима.

Оснивач издавачке куће „Имприматур“ је  Борис Максимовић. Рођен је 1988. године,  дипломирао је италијански и српски језик на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци. Уредник је часописа Талас.

Борис је рекао: „Наш задатак је да некоме ко има рукопис учинимо све да тај рукопис постане књига у његовим рукама. Лектура, коректура, дизајн, проналазак издавача, пласман у књижаре и организовање промоција. То је оно што ми радимо“.

Озренка Ђурић Радуловић се захвалила  издавачу и публици која је у великом броју посјетила ову промоцију.