• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Завршени 13. „Чучкови књижевни сусрети“

24 авг Новости . Чучкови књижевни сусрети

Завршна свечаност 13. “Чучкових књижевних сусрета” одржана је у суботу, 21. августа, окупивши и ове године књижевнике из Републике Српске и Србије.

Бесједу је говорио књижевник и књижевни критичар, Милета Аћимовић Ивков

https://drive.google.com/file/d/1YPbWedwWD7_kk_VOJyTle73lLs5sftCu/view?usp=sharing

Истакао је да :

-Српски духовни, културни и језички простор, у који спада и завичај Бранка Чучка, неопходно је стално обнављати и у сјећању чувати и његовати, а нашу националну и културну свијест на језику заснивати.

– Поред наше сопствене, ми имамо једну другу, другачију, старију и трајнију памет – то је памет наше културе. На томе сви стојимо, сви ми израстамо на раменима наших претходника, поготово читајући дјела књижевности, јер књижевност је наша отаџбина.

А у тој отаџбини своје мјесто заузима и даровити пјесник и колумниста Бранко Чучак који је био од оних људи који је, како кажу критичари, мислио усправно или како је сам говорио “користио право скретања”.

Пригодно Слово казао је Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије.

– Драго ми је да је један аутентичан боем као што је он, како да кажем, послије живота се уозбиљио и постао један ауторитет, јер се он читав живот борио против ауторитета. Али то је то чудо са поезијом. Никад не знате, у ствари, шта је порука – узмите пјеснике увијек озбиљно.

Књижевник Ненад Шапоња  је  навео да је то човјек који је гледао овај свијет искоса, који је био другачији, али који је носио ватру и пламен књижевности.

Алекса Јанковић је прочитао образложење жирија за награду

.

Затим је услиједио најсвечанији дио програма, уручена је награда  “Чучкова књига”  Михаели Шумић из Бањалуке за збирку пјесама “Неколико ситних убода”.

Повељу и плакету, књижевници Михаели Шумић, уручила је Озренка Ђурић Радуловић, директорица Библиотеке. Новчани дио награде предала је  Кристина Стојановић, предсједница Скупштине општине Хан Пијесак.

– У суштини то је једна збирка која обједињује већи дио мог живота и мојих интересовања. Оно што је можда нека примарна тема је одрастање, живот у БиХ, али и тај неки мој паралелни свијет који изузетно волим истраживати – нагласила је Михаела Шумић.

На књижевним сусретима  стихове су говорили: Ненад Шапоња, Жељко Пржуљ, Јованка Стојчиновић Николић, Аћим Тодоровић и Слободан Јовић.

Казивањем одабраних стихова и колумни Бранка Чучка вече је оплеменио глумац Милан Димић.

У музичком дијелу програма учествовали су: Милош Маловић и Маријана Капуран.