• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Вукова недјеља

04 нов Новости

Обиљежавајући Вукову недјељу, синоћ је у Читаоници Библиотеке, магистар књижевности Зрела Ашћерић, одржала предавање на тему:

«Вук Караџић-реформаторски дух и борба за српски књижевни језик и правопис».

Поздрављајући посјетиоце, Зрела Ашћерић је истакла:

«Великан српске културе, књижевности и писмености, Вук Стефановић Караџић је био свестрано обдарен стваралац, који је свој таленат испољио у више области. Није био само лингвиста, реформатор српског језика и правописа, него и лексикограф, творац рјечника српског књижевног језика, сакупљач народних умотворина, књижевни критичар, полемичар, историчар и веома талентован писац. Цјелокупно Вуково дјело било је у великој мјери одређено трагичношћу која је прожимала његов лични  живот, с једне стране, и историјским усудом српског народа, с друге стране. Са својим родом  био је  органски повезан, у једно биће; страдања српског народа  проживљавао је као сопствена и зато му је подарио нешто што је у његовој борби за опстанак било значајније од сваког другог оружја: модерни српски књижевни језик и писмо.  На тај начин Вук је и свом властитом животу дао један виши, надвременски смисао.»

ВУК КАРАЏИЋ

 

Изложбену поставку посвећену животу и стваралаштву Вука Стефановића Караџића, аутора Миладе Томовић, можете погледати у просторијама Библиотеке.