• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Сјећање на Гроздана Георгијевског

07 јан Новости

Седмог  јануара 2016. године преминуо је у Скопљу Гроздан Георгијевски, библиотекар и  управник библиотеке у Хан Пијеску од 1960. до 1972.  године. Један од истакнутих, вриједних и скромних посленика наше струке.
Гроздан Георгијевски родио се 4.4.1928. године у Кривој Планци- Република Македонија. Библиотечка звања стекао је у Београду и Сарајеву. У Хан Пијеску почео је да ради 1952. године у ВПД (Војно планинско добро). За  управника Народне библиотеке постављен је  1960. године и остаје на тој функцији до 1972. године, потом одлази у Скопље и ради у пословној јединици издавачке куће „Веселин Маслеша“ Сарајево, а затим  постаје  шеф пословне јединице издавачке куће „Народна књига“ Београд.

Библиотека у Хан Пијеску под руководством Гроздана Георгијевског биљежи значајне успјехе. Књижни фонд се увећава. Број чланова библиотеке у сталном је порасту. Оснива се мрежа покретних библиотека  у селима општине, организовани су разни курсеви, књижевне вечери, предавања и изложбе. Георгијевски дјелује читаву деценију и показује све особине истрајног ствараоца и одличног организатора. Требало је доста знања и искуства, труда и умјешности да би  се библиотека а потом Народни универзитет развили у водеће културно -просвјетне институције краја. Георгијевски је стао на чело библиотеке када се она организационо тек уобличавала. Зато су и велике његове заслуге за постигнуте резултате. Био је  прави хроничар, неуморан на послу,  биљежио је све значајне догађаје, обезбиједивши тако неопходан увид у вријеме у ком је живио и стварао а који је сад постао видљив кроз нашу завичајну збирку.

Садашња генерација библиотекара памти овог несебичног и интересантног човјека само по добру. Интересовао се за рад библиотеке до краја свог живота. Поклонио је личну збирку фотографија Хан Пијеска и околине, биљешке и записе  и тиме значајно обогатио завичајни фонд библиотеке.

Трагови и резултати његовог  рада остаће видни годинама.

Библиотека у Хан Пијеску чуваће успомену на овог дивног, необичног човјека и библиотекара.