• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Промовисана књига “Живот у рату:доктори у рату”

12 апр Новости

12.4.2024.

Синоћ је у Библиотеци промовисана књига академика Мирка Шошића «Живот у рату : (доктори у рату) : болесници, рањеници, ратне болнице, избјеглице, медицинари, сарадници : моје успомене : (аутобиографски фрагменти)».

Књига је изашла у издању Матичне библиотке Источно Сарајево 2023. године. Рецензенти књиге су:  академици Бранко Летић и Марко Вуковић  те новинар Ђорђе Баровић.

Гости Библиотеке били су: академик Мирко Шошић, примаријус доктор Бориша Стојановић, проф.доктор Славко Ждрале, Радосав Живковић, потпредсједник Скупштине борачке организације Пале и Наташа Кулашинац, директор Матичне библиотеке Источно Сарајево.

„Покушао сам на основу својих сјећања да говорим о болесницима, рањеницима, о њиховој судбини коју сам фрагментовано описао и да из њиховог угла кажем шта је рат“, рекао је академик  Шошић.

Примаријус доктор Бориша Стојановић и проф. доктор Славко Ждрале су указали на значај и улогу здравствених радника у рату. Подсјећајући да  на подручју Сарајевско-романијске регије није била ниједна опремљена болница. Говорили су о основању  ратних болница “Подроманија” на Сокоцу, “Жица” на Илиџи, “Касиндол” у Лукавици и “Коран” на Палама, о докторима, особљу, рањеницима и народу у одбрамбено-отаџбинском рату.   Књига академика Шошића свједочи о тешким временима и голготи кроз коју су Срби прошли.

О књизи је говорила Наташа Кулашинац, директор Матичне библиотеке Источно Сарајево. Она је истакла  да ова књига даје значајан  допринос култури сјећања на претходна два рата.

Радосав Живковић, потпредсједник Скупштине борачке организације Пале  је позвао људе из Сарајевско-романијске регије да прочитају ову књигу, итичући да је улога медицинског особља велика јер су у рату спасавали борце и цивиле.