• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Промовисана књига Мирка Пјевића

13 феб Новости

https://www.princip.news/vijesti/promovisana-knjiga-borba-za-identitet-i-opstanak-naroda-mirka-pjevica

Промовисана књига “Борба за идентитет и опстанак народа” Мирка Пјевића

31 Јануар 2024

Књига “Борба за идентитет и опстанак народа – Историја Срба 1804-1918”, аутора Мирка Пјевића из Новог Сада, која обухвата синтетички преглед националне историје у том периоду представљена је у Хан Пијеску.

Пјевић је рекао Срни да је тема књиге, која је представљена синоћ у Народној библиотеци “Бранко Чучак”, управо борба за спасавње од нестанка народа који је кроз своју историју прошао са огромним губицима и страдањима, те нагласио да народ без државе не може опстати.

Као познавалац историје и новије историографске литературе, Пјевић је обилазио крајеве из којих су Срби одлазили у друге земље у потрази за бољим животом, те прикупљао податке потребне за биљежење догађаја из новије историје.

Пјевић је навео да је, према подацима до којих је у истраживању дошао, након ропства под Турцима остало 300.000 Срба, да је за вријеме Аустроугарске са ових простора отишло 130.000, у Америци их живи око четири милиона, а око три милиона Срба је прешло у католике и исто толико је примило ислам.

Он је нагласио да о овом проблему треба на вријеме размишљати, будући да је одлазак и асимилација са другим народима незаустављив природни процес.

“Народ који живи изван своје државе на путу да нестане као народ, и то је универзално правило. Познато је да народ без државе не може опстати”, навео је Пјевић.

Рецезент књиге професор Слободан Бјелица са Одсјека за историју Филозофског факултета у Новом Саду рекао је да ово дјело, између осталог, представља покушај да се историјски догађаји представе читалачкој пубици на поједностављен начин.

Бјелица је навео да Пјевић, описујући значајне догађаје из новије српске историје, као и знамените личности тог времена, уједно и промишља читав историјски ток, нудећи читаоцима своје закључке.

Мирко Пјевић, доктор специјалиста медицине и редовни професор Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду у пензији, објавио је више од 100 стручних и научних радова.

Аутор је и коаутор више медицинских уџбеника и монографија, заинтересован за прошлост сопственог народа. Прву књигу у области историографије “Борба за идентитет и опстанак народа-Историја Срба 1804-1918” објавио је прошле године у Новом Саду.

Организатор ове промоције је Народна библиотека “Бранко Чучак”.

СРНА