• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Промовисана књига „Мали атлас великог свијета“ у Хан Пијеску и Сокоцу

25 јан Новости

Књига „Мали атлас великог свијета“ промовисана је у Хан Пијеску и Сокоцу, 11-12. 1. 2022.

Миливоје (Алекса) Јанковић, рођен је 1948. године у селу Решетница (Газиводе), општина Соколац. Основну и средњу школу завршио је у Сокоцу, а Природно-математички факултет  и Факултет политичких наука у Сарајеву, те Школу резервних официра пјешадије  у Билећи. По занимању је двоструки професор.

Пензионерске дане проводи на Сокоцу,  бави се прикупљањем мисли, изрека, мудрости и пословица, израдом укрштених ријечи, писањем афоризама,  истражује породично стабло Јанковића, пише.

Спортски је радник.  У више наврата био је (или је) предсједник Скупштине АК „Гласинац” и Скупштине Атлетског савеза Републике Српске. Члан је више удружења грађана, предсједник је Општинског одбора СУБНОР-а Соколац и члан Предсједништва СУБНОР-а Републике Српске.

„Мали атлас великог свијета“ представља слободни али велики приказ Земље, свијета, и природних љепота на малом простору, који представља приручник и географски буквар за брзо проналажење основних физичко – географских, политичко- географских и демографских показатеља као јединствен фото-албум драгуља из свјетске природне баштине“,  рекао је рецензент  књиге, професор географије у пензији, Маринко Реновица.

Књига садржи најваљније податке о планети Земљи као полазној тачки која води до највећих планина, најдужих ријека, најдубљих пећина и највећих језера у свијету рекао је Јанковић.

Књига „Мали атлас великог свијета“ је прва публикација ове врсте коју је наша Библиотека објавила.

Захвални смо “Геокарти” Београд која нам је дала сагласност за коришћење географских карти у виду илустрација у књизи. Књигу је одштампала Штампарија Соколац. Прелом и лектуру урадила је Јела Лучић.