• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Промоција петог тома Дјела Бранка Чучка

02 феб Новости . Чучкови књижевни сусрети

Представљање петог тома Дјела Бранка Чучка

У читаоници Народне библиотеке представљен је  пети том „Дјела Бранка Чучка – Слово о Чучку – Библиографија на Хан Пијеску.

Доц. др Радославка Сударушић са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву говорећи о овом значајном пројекту који је заокружен изласком из штампе Петог тома „Дјела Бранка Чучка – Слово о Чучку- Библиографија“ у сарадњи Народне билиотеке са Хан Пијеска и Филозофског факултета, Универзитета Источно Сарајево, истакла је, да је Чучак иза себе оставио репрезентативно књижевно и публицистичко дјело које је у овом тому библиографски представљено.

Према њеним ријечима идеја о изради библиографије настала је у оквиру значајног културолошког пројекта Народне библиотеке на Хан Пијеску, којим је обухваћено истраживање и објављивање рукописне и штампане оставштине једног од најзначајнихих завичајних пицаса овог краја.

„Књижевни издавачки подрухват „Дјела Бранка Чучка “настао је са намјером да се афирмише Чучково литерарно стваралаштво који краси особени несвакидашњи израз. Ова књига обухвата поред избора критичких тектова, бесједа и приказа и Чучкову библиографију“, оцијенила је Сударушићева.

Она је нагласила да пети том представља плод вишегодишњег рада библитеке и њених сарадника.

Сударушићева је потсјетила да су у перидоуод 2012 до 2015. године штампана четири тома дјела Бранка Чучка, да је главни и одговорни уредника Озренка Ђурић Радуловић, уредник и приређивач проф. др Бранко Брђанин, који је и аутор напомена и више пропратних текстова.

Доц. др Владан Бартула са Филозовског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, указујући на значај припремања Библиографије дотакао се и проф. Милана Радуловића, дугогодишњег истраживача у Институту за књижевност у Београду, некадашњег министра вјера у Влади Србије, Чучковог вршњака, земљака, школског друга и пријатеља кроз његово тумачењуе особености Чучковог ствралаштва и стила ослобођеног свих књижевних оквира.

Бартула наглашава да је Радуловићев текст „Каваљер естетике Бранко Чучак“ предговор петом тому „Дјела Бранка Чучка“.

„Данас се Чучкова дјела читају друкчије, боље се и дубље разумију и тумаче него за његова живота. Књижевни критичари су преознали и канонизовали његово дјело као несумњиву културну вриједност, а то најбоље показује овај пети том који данас промовишемо под насловом „Слова о Чучку и Библиографија“, навео је Бартула.

Доц. др Жељка Пржуљ је увјерена да Чучак као пјесник непоновљив и да би било занимљиво да се у овој години, када се обиљежава 200 годишњица од издања Вуковог ријечника,организује округли сто посвећен матерњем, народном и богатом језику Бранка Чучка, пјесника необичног језичког сензибилитета.

Директор Народне библиотеке „Бранко Чучак“, Озренка Ђурић Радуловић је изјавила да је са петим томом заокружена цјелина штампања Чучкових дјела.