• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Представљена књига “Ајдучија”

09 окт Новости

У петак, 6. октобра публици је представљена збирка приповијетки “Ајдучија”, аутора Слободана Ковачевића.

Из рецензије Душана Пејића, мцр српског језика и књижевности:

Прича наша насушна-Ајдучија

Иако су у колијевци српске културе у минулим стољећима изњихани и такви књижевници који се слободно могу назвати свјетским, она је све до у наш вакат остала примарно култура усмености. Данашње вријеме, а слободно га можемо назвати (не)временом дегенерације, носи са собом и личну и општу отуђеност, расуло породице, неконтролисану журбу (често без икаквог циља), а посебно нетрпељиво самољубље. Све су то узроци што српска култура као да престаје бити живо усмена, причалачка, бесједничка, а оно што постаје- питање је да ли ће се уопште моћи назвати културом, поготово са српским предзнаком, а камоли да ће се то моћи сматрати некаквим културним сазријевањем или надоградњом. Већ данас зјапи та празнина коју су некад попуњавали мудри старци и златоусти паметари са својим причањима. Својом новом књигом, као уосталом и претходном, Слободан Ковачевић је прегнуо да попуни ту празнину, да се, колико је кадар, одупре поменутој декаденцији, да пренесе оно што памти и да спасе усменост. Да, својеврсну усменост у форми књиге, у жанру приповијетке или кратке приче, који је у нашем времену поприлично и неоправдано запостављен…...

…Двадесет приповиједака, из којих је сачињена ова збирка, тематско-мотивски је обједињено управо оним што је аутор вјешто узео за наслов, а то је-ајдучија. Ајдучију аутор цвијићевски препознаје као карактерну па и идентитетску црту народа Пала, Сарајева, Романије……

Слободан Ковачевић је  рођен 1955. године. Живи и ради у Палама.

Слободан је десет година  обављао функцију директора Културног центра Пале. Дуго година био је предсједник Српског Просветног Културног друштва „Просвјета“,  општински одбор Пале.
Добитник је Повеље Српског просвјетног културног друштва “Просвјета” поводом 100 године овог друштва и престижне “Златне значке” Културопросвјетне заједнице Србије за допринос култури Срба у дијаспори.
Аутор је неколико значајних културних манифестација попут “Фестивала фруле”, “Дана Душка Трифуновића” и “Ђурђевданског уранка” те  „Конференције беба“. Објавио је монографију “Десет година фруле” и збирку приповијетки “Е, мој соколе”.

О књизи „Ајдучија“ говорио је  књижевник Миленко Јевђевић.