• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Отворена изложба „Српска црквена штампа у БиХ у 19. и 20. вијеку“

10 авг Новости

9.8.2023.

Изложба „Српска црквена штампа у БиХ у 19. и 20. вијеку“, аутора  др Радована Пилиповића,  директора Архива Српске православне цркве и ђакона Ненада Идризовића, отворена је у Библиотеци а  поводом Дана и славе општине и цркве Светог Великомученика Пантелејмона.

На изложби је представљен дио материјала из историје црквеног издавалаштва.  

“Када говоримо о турском периоду српске црквене штампе важно је рећи да је настарија новина на простору БиХ `Сарајевски цвјетник` /1870-1872/ који је излазио паралелно ћирилицом и арапским писменима на турском језику. У уређивачкој политици су доста учествовали и утицали црквени великодостојници, што је веома важно, попут Теофила Петрановића, Саве Косановића који је касније био и митрополит сарајевски, Дионисија Илијевића који је касније био митрополит сарајевски и зворничко-тузлански и архимандрита Филарета и Лукијана Петровића“, рекао је директор Архива Српске православне цркве Радован Пилиповић.

Према његовим ријечима, „Сарајевски цвјетник“ излазио је 1871. године, у времену прије аустроугарске окупације ових српских земаља, тако да много већи замах развоја црквеног штампарства долази послије 1877. када излази „Дабробосански Источник“. Пилиповић је додао да су на изложби приказани и часописи који су излазили почетком 20. вијека, као што су „Српски свештеник“, „Српска црква“, „Нови Источник“, „Братство“, велико издаваштво „Просвјете“ све до данашњег дана.

У култруном дијелу програма учествовала је као вокал Сара Голић, члан културно- умјетничког друштва „Свети Пантелејмон“.