• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Отворена изложба посвећена Дари Секулић

21 апр Новости

20.4.2023.

Отворена је изложба “Сретна скитница”  

Ивана Куљанин, ауторка изложбе,  дала је назив  Изложби по збирци пјесама Даре Секулић „Сретна скитница“ која  је објављена 2008. године, a за коју  је Дара Секулић добила награду „Кочићево перо“.

Изложбу је отворила Маријана Петронић, библиотекар Матичне библиотеке из Источног Сарајева.

Изложба је саставни дио програма манифестације „Поетски дани Даре Секулић“  који се одржавају од 19-21. априла у Источном Сарајеву.

Поставка је  подијељена у неколико тематских цјелина, а то су биографија са објављеним збиркама пјесама, фотографије са књижевних вечери, путовања, промоција књига, као и дружења пјесникиње са дјецом и ученицима основних и средњих школа те породичне фотографије. Преписка са сликаром Ибрахимом Љубовићем, позивнице, разгледнице, награде и новински чланци.

Публика је имала прилику да погледа снимак бесједе Даре Секулић коју је казивала 2011. године на “Чучковим књижевним сусретима”, прочитан је и есеј Бранка Брђанина Бајовића, Прва, права дама: Дара Секулић (Азбуковник, 2007).

Дара Секулић рођена је 1931. године у селу Кордунски Љесковац, а преминула је прошле године у Сарајеву.

Написала је 28 књига поезије. Између осталих, објавила је књиге пјесама „Одсањани дом“, „Грлом у јагоде“, „Горак конак“, „Блиско било“, „Лицем од земљице“, „Облик студи“, „Дух пустоши“, „Лицем према сунцу“, „Брат мој Тесла“, „Реч се игра“ /пјесме за дјецу/, библиофилско издање збирке „Од града до брда“, „Одбачене пјесме“ и  “Опроштајно писмо”.

Добитник је пјесничких награда „Саво Мркаљ“ и „Златна струна“ за 1972. годину, „Змајева награда“ за 1997. годину, „Печат вароши сремскокарловачке“ за 2002. годину, награде Књижевних сусрета на Козари 2010. године и других.

Изложба посвећена истакнутој пјесникињи биће отворена за посјетиоце  у наредних 10 дана.