• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Одржани девети Чучкови књижевни сусрети

26 мар Новости . Чучкови књижевни сусрети

Током петка и суботе, 24. и 25. марта  2017. године одржани су девти “Чучкови књижевни сусрети” у организацији Народне библиотеке “Бранко Чучак” Хан Пијесак. Након првог дана, који је традиционално посвећен најмлађем нараштају, у суботу је низом активности обиљежен дан посвећен нашем књижевнику. Током суботе на централном гробљу у Хан Пијеску полагањем цвијећа, у присуству учесника, организатора, представника општине, те грађанства, одата је пошта Бранку Чучку, а потом у читаоници библиотеке одржано “Чучково поподне”. У пуној читаоници библиотеке поред ријечи о књизи “Радост жуте лубенице”, добитнице награде Весне Ђукановић, одржана је и промоција књиге “Владика, слава му и милост” Жељка Пржуља, књижевника из Источног Сарајева. Поред директорке библиотеке, те аутора поменутих књига, на промоцији је говорио и књижевник Горан Врачар.
Вечерњи програм је започео у 17 часова у Дому културе у Хан Пијеску позоришном представом “Терапија”, режији Белинде Божичковић и Душка Станивука, са младим бањалучким глумцима Смиљаном Маринковић и Бојаном Колопићем.
У 18 часова је започела централна манифестација на којој је додјељена награда овогодишњем лауретау Весни Ђукановић за књигу “Радост жуте лубенице”. На почетку је бесједу одржао Ненад Грујичић говоривши о Бранку Чучку и његовом дијелу у ширем контексту, да би потом у “Слову о Чучку” ближе говорио Зоран Костић, књижевник из Бања Луке, савременик и пријатељ Чучка, између осталог и аутор предговора једне збирке чучкових пјесама. Даље, су се на позорници смјењивали књижевници: Горан Врачар, Жељко Пржуљ, Анђелко Јеремић, Миленко Јевђевић, Слободанка Никшић, Миленко Боровчанин Ромсок, те млада пјесникиња из Хан Пијеска Валентина Тодоровић. Програм су водили глумци Смиљана Маринковић и Бојан Колопић, у склопу чега су прочитали неколико колумни Бранка Чучка, које увјек посјетиоцима измаме осмјех на лице. Причу о поезији и књижевности је употпунила Тијана Арнаутовић, професорица виолине извођењем неколико дјела класичне музике.