• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Одржана промоција књиге “Српско полазиште”

12 мај Новости

11.5.2023.

Промоцијом књиге   „Српско полазиште: слобода, нација, држава, демократија: национална перспектива-прва књига“, аутора Милоша Кнежевића, почело је  обиљежавање стогодишњице постојања Библиотеке у Хан Пијеску.

“Књига Српско полазиште садржи пет делова под насловимаСрбија и “Западни Балкан”; Ослобођење, слобода и држава; Србија пре и после Југославије; Кошмарни снови неотитоизма и; Нација и њени интертеси. Делови књиге Српско полазиште објављивани су у трогодишњем оквиру, тачније датирано, од 2012. до 2015. године.Национална проблематика је била непрекидно у интерпретативном фокусу аутора у протекле четири деценије. Она је у великој мери прожимала објављиване радове, коментаре, чланке, студије, књиге, приређене зборнике и медијске наступе. Аутор је заступао национално полазиште и пре него што је оно као такво дословно формулисанои и пронашло заслужено мсето у политоколошком стилу овдашњег мишљења”.

Милош Кнежевић је рођен 1952. године у Београду, где је завршио Правни и Факултет политичких наука. Један је од оснивача Института за геополитичке студије,  главни је уредник часописа „Национални интерес“, сарадник Института за политичке студије и урeдник научног програма „Форум“ у Дому културе Студентски град.

Милош Кнежевић се бави политикологијом, историјом, геополитиком, политичким системом, теоријом државе и права, књижевношћу и културом.  Објавио је низ  текстова и огледа. Аутор је тридесет девет књига и зборника. Међу насловима Кнежевићевих књига истичу се: Балканска пометња, Крстарећа демократија, Европа иза лимеса, Моћ Запада, Подељена моћ, Отмица Косова, Изневерена држава – Србија и Црна Гора у времену разлаза, Мозаик геополитике, Евроскептицизам, Србија и Русија, Парадигма распада,  Збитије Великог рата…  Превођен је на више језика, међу којима су руски, енглески и словеначки.

Ради скулптуре у дрвету. Приредио је двије самосталне изложбе. Живи и ради у Београду.