• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Најбоља библиотека

12 јун Новости

9.6.2023.

Вишеградска стаза

 27. Сусрети библиотекара Републике Српске

 Награда “Ђорђе Пејановић” за најбољу библиотеку Републике Српске

 

http://www.facebook.com/people/Друштво-библиотекара-Републике-Српске/

У Вишеграду је званично почела 46. културна манифестација Вишеградска стаза на којој су се и ове године окупили библиотекари Српске.

У оквиру Дведесет седмих сусрета библиотекара Републике Српске, који су отворени свечаном бесједом проф. др Радославке Сударушић и додјелом признања за дугогодишњи предан рад на промоцији библиотекарства бившој предсједници Друштва Стојки Мијатовић, традиционално су додијељене награде „Ђорђе Пејановић“ за најбољег библиотекара, најбољег школског библиотекара, најбољу библиотеку и најбољег библиотечког менаџера у Републици Српској.

„Вриједно радимо управо на постављању једног модернијег система јер живимо у вријеме дигитализације и глобалног ширења информација што захтијева да се и Друштво библиотекара трансформише на одговарајући начин и да прати све промјене које се дешавају у друштву, а овим наградама традиционално је је дато признање онима који су показали најбоље резултате у промоцији библиотечке дјелатности“, рекла је Љиљана Кнежевић, предсједник Друштва библиотекара Републике Српске.

Миљана Мацан, виши библиотекар из Матичне библиотеке Источно Сарајево овогодишњи добитник награде „Ђорђе Пејановић“ за најбољег библиотекара у 2022. години истакла је да је награда коју је добила круна њене двадесетдеветогодишње каријере, а уједно и признање за цјелокупан колектив Матичне библиотеке Источно Сарајево. Миљана Мацан, библиотекар на Одјељењу белетристике, руководилац је Матичне службе у тој установи. Уназад десет година активно ради на истраживању посебних фондова које баштини Матична библиотека. Организатор је већег броја семинара за библиотекаре матичног подручја, радионица за кориснике и ученике средњих школа на тему промоције читалаштва и учесница бројних стручно-научних скупова у Босни и Херцеговини и региону. Координатор је културних манифестација у Матичној библиотеци Источно Сарајево и пројеката којима је унапријеђен рад библиотека на подручју које покрива ова матична служба.

Библиотекар из Угоститељско-економске школе Приједор, и дугогодишњи предсједник Подружнице школских библиотекара Републике Српске, Бранка Ковачевић добитник је награде „Ђорђе Пејановић“ за најбољег школског библиотекара у 2022. години. У току десетогодишњег рада у Угоститељско-економској школи она је успјела да истакне значај библиотеке и библиотекара у тој образовној установи и у локалној заједници, те је марљиво радила на унапређењу библиотечких услуга, организовању културних манифестација и представљања Школе у јавности. Бранка Ковачевић читање истиче као једну од најважнијих активности за развој човјека што покушава да пренесе и ученицима.

Дугогодишња традиција, рад са корисницима, књижевне промоције, радионице, изложбе и манифестације које су добиле међународни карактер обиљежиле су рад Библиотеке „Бранко Чучак“ из Хан Пијеска, која је проглашена за најбољу библиотеку у Републици Српској за 2022. годину. „Квалитетне активности и континуитет у раду изазов су и за много веће библиотеке које раде у многољуднијим заједницама, а библиотека у Хан Пијеску се може похвалити управо критеријумима континуитета и квалитета у раду“, поручују из ове установе.

За најбољег менаџера у библиотекарству нараду „Ђорђе Пејановић” добила је Сњежана Миљковић из Народне библиотеке Градишка. Ауторским радовима, додјељеним наградама и њиховим значајем за рад Библиотеке, активностима Дјечијег одјељења и радовима о Легату породице Чубриловић који су објављивани у бројним зборницима, Сњежана је промовисала рад Народне библиотеке Градишка. Сарадњом са другим установама те бројним успјешно реализованим пројектима Сњежана Миљковић је библиотеку учинила препознатљивом на културној мапи свог града.

Данас је у Вишеграду одржана и Скупштина Друштва библиотекара Републике Српске, представљена је изложба Народне библиотеке „Бранко Чучак“ из Хан Пијеска под називом „Чувар завичајног блага“, чији је аутор Милан Радуловић. О изложби је говорила Озренка Ђурић Радуловић, директорица ове установе. У оквиру свечане академије у част нобеловца најбољим појединцима и установама уручене су повеље.