• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Миланка Благојевић добитник књижевне награде “Чучкова књига” за 2018. годину

25 мар Добитници награде . Новости . Чучкови књижевни сусрети

Добитница књижевне награде „Чучкова књига“ за 2018. годину је Миланка Благојевић за збирку кратких прича Мандаринске патке (Имприматур, Бања Лука 2018).

Миланка Благојевић је рођена у Бањалуци 1982.године. Дипломирала ја на Филолошком факултету у Бањалуци на Одсјеку за српски језик и књижевност. Пише кратке приче, које је објављивала у заједничким збиркама младих аутора, књижевним часописима и на интернет порталима. Мајка Андрије и Арсена.
Књига „Мандаринске патке“ је њена прва књига.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ОДЛУКЕ ЖИРИЈА

Бити у жирију није нимало лак посао. Тешко је одлучити између стихова и прозе, између певања и приповедања.
Ипак жири у саставу: Миле Лисица, Весна Ђукановић и Алекса Јанковић су једногласно донели одлуку да Чучкову награду за 2018. годину добије Миланка Благојевић за збирку прича ,,Мандаринске патке” .

Зашто баш ова књига ?
Миланка се у својој збирци необичног, симболичног наслова ,,Мандаринске патке” бави свакодневицом обичних људи који су растегнути између снова и надања, на моменте су неустрашиви, а опет у неким тренуцима несигурни и бојажљиви, без довољно снаге да промене нешто у својим животима. Поред свих својих животних препрека они спремно носе своје крстове на леђима.

Њени ликови живе, раде, сањаре, исповедају се стварним и замишњеним пријатељима.
У времену када самоћа прави зидове око њих, труде се да пронађу мала врата која ће или отворити или неће. Без обзира на исход они проналазе утеху у својим надањима.
Они звоне гвозденим звечкама, пишу тестаменте, остављају трагове , завиде једни другима , а њихове душе се огледају на лицима.
Њени јунаци у причама нас воде кроз свој минималистички свет, коме се дивимо, коме се обрадујемо читајући сваку нову страницу. Они носе дубоке емотивне ожиљке, са осмехом и живе за свој део неба.

„Обичан живот једне обичне наранџе“, једна од мноштва прича која се већ самим насловом издваја и која нам на фасцинантан начин показује лепоту приповедања о животу, смислу и срећи, замисли једне мале обичне наранџе, која има снове и жеље да јој њен кратки век има смисао.
А ако погледамо боље зар све што је под овом небеском капом не тежи том неком смислу, посебности, путовању у непознато, и радости тог непознатог. Да ту је и лепота самог приповедања младе књижевнице. Пут у непознато.

Радост је читати Миланкине приче, радост је доделити и добити Чучкову награду.
С добрим жељама и надом у будућа књижевна остварења желимо Миланки велико : Срећно!

Жири у саставу:
Миле Лисица
Весна Ђукановић
Алекса Јанковић