• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Књижевно вече и изложба икона Марка Д. Марковића

05 јул Новости

Утисци са књижевне вечери и изложбе икона аутора Марка Д. Марковића

Марко Д. Марковић рођен је 1982. године у Лозници. Завршио је Војну гимназију и  дипломирао на Војној академији на тему “Хришћанство и рат”. Отац је два дjечака, Максима Лава  и Андреја. Ради у Војногеографском институту у Београду.

До сада је објавио:
1. “Назиреј”, 2010;
2. “Жртвеник љубави”, 2013;
3. “Злочин у клевети”, 2016;
4.“У себи заточени“, 2022. године.

“У себи заточени” је четврти роман Марка Д. Марковића и награђен је на Шестим књижевним дринским сусретима прошле године у Зворнику у конкуренцији десетак рукописа за најбољи необјављени роман.

Писац је истакао да је на стварању овог дела радио пуних 6 година, инспирисан Русијом, „Руском душом“ и руским писцима, односно њиховим књижевним дјелима, највише дјелима Достојевског. Радња у роману се одвија у Русији. Прича је смјештена у 19. вијек, бави се осјећањима отуђености и равнодушности у човјеку, која се јављају због недостатка љубави према другоме, неповјерења, страхова и сумњи.  

У себи заточени је врло комплексна, аутентична и добро осмишљена епска сага о испреплетеним судбинама и удесима, о рату и миру, о љубави и патњи, о борби добра и зла, као и о свему ономе што људске животе чини препознатљивим и етички профилисаним. Конципиран од петнаест нумерисаних и међусобно повезаних поглавља, која су и те како динамична и међусобно повезана тзв. филмском техником и драматургијом, овај роман недвосмислено указује да је пред нама зрео и оформљен писац који има и уме шта да каже и од кога се с правом убудуће могу очекивати овако синтетизована и снажна романескна остварења“ написао је у рецензији др Милутин Ђуричковић.

Марковић је рекао да је иконопис савршена умјетност кроз коју се директно обраћа светитељу и вјерује да умјетност може да промијени свијест човјека, али и цијели свијет. У иконопису је најважније смирење, молитва и љубав према Богу.