• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Изложба “Толстој и Достојевски у српској култури”

06 дец Новости

Позивамо Вас да посјетите  изложбу поводом 200 година од рођења Достојевског, која ће бити отворена у уторак, 7. децембра у Читаоници библиотеке.

Библиотека града Београда, као једна од водећих институција културе у престоници, креирала је дводјелну изложбу Толстој и Достојевски у српској култури поводом манифестације Дани српске културе у Русији 2011. године, чији су организатори били Министарство културе и информисања Републике Србије и Министарство културе Руске Федерације. Аутор изложбе је библиотекар Наташа Булатовић.     Повод за реализовање ове изложбе била је потреба да се пружи српски допринос у  свјетском обиљежавању стогодишњице смрти Лава Н. Толстоја и два велика јубилеја Ф. М. Достојевског (190 година од рођења и 130 година од смрти). Ове, 2021. године обиљежава се широм свијета 200-годишњица од рођења Ф. М. Достојевског.

Изложбу сачињава 15 плаката везаних за Достојевскох и 15 плаката о Толстоју, димензија 100×70, на руском и српском језику. Ауторка је настојала да пружи свестран приказ рецепције највећих руских писаца у Србији, истражујући уједно преводилачку, штампарску, критичарску, позоришну, филмску, друштвену и просветну делатност Срба везану за ову двојицу великана у периоду од средине 19. и током читавог 20. века. Ова изложба поред наведеног, открива и мало познате, директне везе између ових писаца и српског народа, њихово залагање за српска питања, за руске добровољце у српско-турском рату, приказује мисли Достојевског о Источном питању и његово дивљење српском народу, извођење лозе свих Толстојевих потомака који су емигрирали у Србију. Толстојеву плакету почасног члана Српске академије наука и уметности, њихову приватну преписку и дружење са појединим Србимa (Толстојеву преписку са Анђом Петровић, сестром Надежде и Растка Петровића и сл).

Изложба је урађена висококвалитетним дизајнерским техникама, а штампана на квалитетном папиру. Грађа за изложбу је пажљиво прикупљана у архивима, музејима, библиотекама, позориштима и кинотекама широм Србије.

Изложбу ће отворити Зрела Ашћерић, магистар књижевности.