• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Чучково подне-Представљање издавачке куће «Уроборос» из Подгорице-Представљање романа «Сукубус» Недељка Симанића

03 апр Новости . Чучкови књижевни сусрети

Чучково подне

Представљање издавачке куће «Уроборос» из Подгорице

Представљање романа «Сукубус» Недељка Симанића

У суботу, 30.3.2024. године  у препуној читаоници Библиотеке представљена је Издавачка кућа “Уроборос”из Подгорице.

Наталија Ђалетић, уредник издавачке куће, рекла је: «Издавачка кућа «Уроборос» основана је у јануару 2019.године.  Прве књиге су објављене у 2020. години. До сада имамо преко тридесет објављених појединачних издања и представљених готово 100 ауторских текстова и радова у часопису који публикујемо.

Вођена дубоким увјерењем да књига представља чудо,  срела сам људе који имају слична увјерења и који умију, за разлику од мене, да Ријеч и Текст, својим радом и умијећем, материјализују и претворе у предмет.

Поносна сам на сваки ауторски глас објављен у “Уроборосу”. Сваки тај глас доноси специфичан тон који доприноси обухватнијем разумијевању свијета и дубљем себеразумијевању. Издавачка кућа “Уроборос” је кућа аутора. Поносна сам на своје сараднике и  тим људи који чини да свака књига коју правимо и визуелно и садржајно прича своју најинтимнију и аутентичну причу. Сви ауторски гласови, без изузетка, су одушевљени књигом коју су добили процесом њеног физичког творења код нас.

У фокусу наше издавачке куће су ауторски гласови из Црне Горе, чији текст и тон тог текста доносе радост читања нама који одлучујемо шта ћемо публиковати. Ослањамо се на разноликост аутора, без обзира да ли су већ афирмисани или неафирмисани, јер вјерујемо да сваки ауторски глас који бирамо да публикујемо доноси специфичан тон који доприноси обухватнијем разумијевању свијета и дубљем саморазумевању”.

Окупљеним учесницима и посјетиоцима представио се и добитник „Чучкове књиге“ за најбољу ауторову прву објављену књигу, Недељко Симанић из Котора, јер је његов награђени роман „Сукубус“ објавио “Уроборос”.

Недељко Симанић је рекао да роман “Сукубус” одише  врцкастим хумором са каламбурима, шалом и иронијом, тако да је нашао неку везу између Чучкове и своје литературе. Он је нагласио да је централни лик тог романа његов отац, а око њега се врте сви остали догађаји, те напоменуо да је сваки индивидуални живот непроцјењив и да једино око тога може да се плете нека литерарана прича. Роман “Сукубус” је  добио наслов по ријечи која у средњовјековној митологији значи демон и хтио је да кроз симболички мотив тог демона провуче и подсјећање на сличну тему којом су се бавили Јохан Волфганг Гете, Томас Ман, Михаил Булгаков и други, као неку врсту демиурга, односно ствараоца овог свијета и његовог уништитеља.

https://www.princip.news/vijesti/cuckova-knjiga-urucena-nedeljku-simicu?fbclid=IwAR2ViawyAY5LArjlk48EpV3jg2KnAPPqfbnolmxQwKORvD7HdeDeWXHm_sc_aem_AagVdfUyBh_iCbmlBUpT4vM1txo7atbRRt5ivK0ArK3II2G3Nb