• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Чучково подне – Књижевни портрет Невена Милаковића

03 апр Новости . Чучкови књижевни сусрети

У Суботу, 30.3.2024. године, на Чучковом подневу,  представљен је књижевни портрет Невена Милаковића.

Невен Милаковић је рођен у Подгорици 1963. године, живи у Бару.

Невен Милаковић је  објавио двадесет и четири књиге поезије и прозе од којих су најпознатије: „Дар Мајке Божије”, „Зебња”, „Радост покајања”, „Вијенци”, „Последњи плотун”, „Крстоносна Румија”,  „Цвијеће зла“, „Очев шамар“, „Једина“ и друге.

Невен Милаковић је и пјесник родољубља, Светосавља и косовског завјета. Он пише о  великом страдању српског народа,  о  Јасеновцу, Јадовну и Кошарама.  Његове пјесме посвећене су и светитељима Српске православне цркве.

Милаковић је написао пјесму „Вила са Кошара”, за коју је музику компоновао Вук Поповић. У Београду 2019. године, добио је Златну плакету Министарства одбране Србије.

Невен Милаковић је аутор седам сонетних вијенаца.

У књизи  „Вила са Кошара“ објављен је сонетни вијенац „Из крајишког ока“, након којег се нижу пјесме о Козари, Лици, Божићна молитва, Видовданска исповијест, Видовдан, Праху Обилића и многе друге посвећене историјским личностима српског народа. Овакавим књижевним темама, Милаковић, као млађи пјесник, дао је велики допринос новијој родољубивој и духовној поезији која је настала на српском говорном подручју.

Уредник издавачке куће “Ас оглас” из Зворника, Дејан Спасојевић је навео  да пјесме Невена Милаковића привлаче пажњу читалачке публике, те да је књига “Вила са Кошара” лани проглашена за књигу године у овој издавачкој кући.

Спасојевић је нагласио да се може рећи да је “Вила са Кошара“ својеврсна страдалачка химна новијег доба о историји српског народа.

Водитељ Чучковог поднева глумица Маја Кулунџија.

https://www.palelive.com/prvi-dio-cuckovih-knjizevnih-susreta-promocija-pisaca/?fbclid=IwAR1WG5DZ2u4gIHvt6cAQhK1wrZYsw8ThciO6q6A3jFfI3UR6Jf3VH52Y6_0_aem_AZzPTH27dyGg8KPsn9u-sSFbIbOMfwP-PsN-vaC8MIpWEfU1