• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

“Чучкова књига” Недељку Симанићу

03 апр Добитници награде . Новости . Чучкови књижевни сусрети

Награда „Чучкова књига“ за 2023. годину

Једногласном одлуком жирија у саставу: Маја Михајловић, Саша Губеринић и Михаела Шумић, добитник „Чучкове књиге“ за најбољу дебитантску књигу објављену у 2023. години је роман „Сукубус“ аутора Недељка Симанића коју је издао  “Уроборос” из Подгорице.  Недељко Симанић је рођен у Сарајеву 1966. године, гдје је завршио Средњу школу примијењених умјетности, а Академију ликовних умјетности – одсјек сликарство завршио је у Требињу. Живи и ради у Котору.

САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА

Ове године, једногласном одлуком жирија у саставу Маја Михајловић, Саша Губеринић и Михаела Шумић, добитник „Чучкове књиге“ за најбољу дебитантску књигу објављену у 2023. години је роман „Сукубус“ аутора Недељка Симанића.

Роман „Сукубус” од самог почетка наговјештава један аутентични, интертекстуални мозаик људског искуства, које маскирано у личну исповијед, кроз интелигентно и слојевито приповиједање оно лично преиначује у колективно, а затим и универзално.

Сав терет људског постојања унутар друштва осуђеног на ратове, губитке и непрестана сучељавања са прошлошћу, мудро је инкарниран у најобичнијим интеракцијама и сликовитим описима свакодневног живота.

Лишен патетике и објашњавања прошлости, овај роман не подцјењује читатеља, он подразумијева свијест о надолазећој несрећи, о личном и друштвеном раздору и немогућности да се од истих побјегне, о породичним односима који се усложњавају с потребом сваког појединца да неовисно о другима промишља о заједничкој судбини. Та судбина, ма колико нам била позната, захваљујући Симанићевој приповједачкој снази, распетљава се у више праваца и кроз више различитих перспектива.

Дакако, Симанић избјегава подразумијевање одговора од читатеља, али и од својих ликова, он их свјесно гура ка рубу литице са које проматрају свијет, све док и сами не падну у понор бесконачног преиспитивања: колико нам је оно познато заправо непознато и са колико смо се непознатог већ упознали.

Ликови о којима пише Недељко Симанић нису само изравни и предвидљиви учесници приче, они су врло вјешто и суптилно укомпонирани у концепт раслојавања: упознајемо их тек као скице и обрисе који обитавају на мапи Сарајева, али и саме Босне и Херцеговине, а затим кроз међусобне интеракције, присјећања и симболичке сусрете са инкарнацијом људске несреће, они добивају свој костур и месо, тиме поставши цјеловити, живи и стварни.

И сам приповједач, који се у почетку намеће као свезнајући, а затим се врло брзо оголијева и постаје подједнако несигуран као и ми сами, симболички заробљен између емотивног и рационалног доживљаја властитог искуства, своју стварносност заокружује посезањем за филозофским и митолошким објашњењима, непрестано их преиспитујући, те свакодневицу разлаже на више филозофских, али и поетских чињеница који се прожимају кроз читав роман као својеврсни кључ за тумачење овдашње стварности и историје.

Роман „Сукубус“ подсјећа на пронађену биљежницу у којој се на различите начине преплићу и међусобно комуницирају дневнички записи, искрижани закључци, питања и одговори, подвучени цитати из књига, музика, поезија и промишљање о животу, о трагедији, о породици, али и о умјетности као свједоку цикличности историје и људских судбина.

Недељко Симанић је тежину бивања на нашим просторима успио сажети у једну занимљиву, аутентичну и непредвидљиву књигу која својом снагом никога не оставља равнодушним.

У име жирија

Михаела Шумић