• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Централно вече – додјела награде

24 мај Новости . Чучкови књижевни сусрети

Субота, 21.5.2022.

Централно вече

Начелник општине Хан Пијесак , Слободан Ђурић поздравио је госте и присутне.

“Чини се да је  Бранково стваралаштво  било у сјенци његове личности. А  њу је већина људи доживљавала као чудну и необичну, особењачку и склону егзибицијама; шармантну, забавну и  занимљиву; никако и као озбиљну, дубокоумну и духовно богату. Он је то сасвим сигурно знао, исто као што је слутио да ће управо Хан Пијесак  учинити напор да се та заблуда барем донекле исправи. Зато је свој легат завјештао ником другом до  Народној библиотеци у Хан Пијеску. И није се преварио, Хан Пијесак му је узвратио љубављу, поштовањем и захвалношћу. Доказ је и ова манигфестација, коју је Ханпијесачка народна библиотека, уз подршку Општине Хан Пијесак и Министарства за просвјету и културу Републике Српске, покренула прије скоро  деценију и по. Тек сада видимо да је Бранко с разлогом називао Хан Пијесак Чаробним брегом, како се зове и чувени роман  њемачког писца Томаса Мана. У том роману Чаробни брег не именује неки конкретан, географски локалитет, он је симбол једног засебног космоса, простора који је изван и изнад реалности.То је простор умјетничке љепоте и духовности, онога што људском постојању на земљи даје смисао и чини да човјек надиђе   границе свога смртног живота. Назвавши Хан Пијсак Чаробним брегом, Бранко није хтио само  да се нашали, да направи још један од својих чувених каламбура, како нам се на први поглед може учинити. Бранкова умјетничка душа препознала је оно што је одувијек носила и што у себи носи душа Хан Пијеска: једно посебно, танано осјећање за љепоту коју може да створи човјек и једно дубоко поштовање за оно што називамо култура. Тако су се пјесник и његов Чаробни брег споразумјели, немуштим језиком, као у бајкама. У стварности из тог њиховог сагласја никла је ова манифестација”, рекао је Слободан Ђурић.

Бесједу о Бранку Чучку, говорио је професор Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци, Душко Певуља.

Миланка Благојевић је  у име  жирија за додјелу награде „Чучкова књига“ образложила Одлуку  жирија о лауреату, рекавши:

“Саша Губеринић се од осталих аутора издвојила се зрелим, изграђеним стилом и причама које су драматушки занимљиве, сугестивне а њени јунаци су свакодневни људи који бију своје животне битке и у којима се свако од нас може препознати. Ова збирка прича прозрачна је са прочишћеним, јасним, језиком којим иако је ријеч о првенцу ауторка вјешто влада. Саша Губеринић ће осјетити јак вјетар у леђа који даје ова значајна нагрaда а Народна библиотека  „Бранко Чучак“ достојно име у низу својих лауреата.

Вијест о добитку награде нашу добитницу, Сашу Губеринић затекла је на Тихом океану. Начелник општине, Слободан Ђурић и директор Библиотеке Озренка Ђурић Радуловић су уручили награду    Сашином оцу, Зорану Петронијевићу.

Зоран Петронијевић је прочитао писмо Саше Губеринић. ” Посебна је част стајати раме уз раме са претходним добитницима „Чучкове књиге“, ​​именима признатим и познатим у ширим читалачким круговима”, написала је Саша Г.

Своје стихове говорили су: Саша Нишавић, Биљана Ристић, Зоран Боснић, Војин Остојић, Златко Јурић, Слободан Јовић и Милутин Савчић.

У умјетничком програму учествовали су: Дарко Стојић, глумац;  Звездана Стојаковић, водитељка; Предраг Лопатић и Владимир Јакић, извели су колаж староградских пјесама.