• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Централна свечаност / додјела награде “Чучкова књига”

03 апр Новости . Чучкови књижевни сусрети

У суботу, 30.3.2024. године у сали Дома културе одржана је Централна свечаност 16. Чучкових књижевних сусрета.

Госте и присутне поздравио је начелник општине Хан Пијесак, Слободан Ђурић.

“….Душа и поезија се налазе на истој фреквенцији, рекао је једанпут један пјесник. Ко би боље од Бранка Чучка могао да посвједочи истинитост ове тврдње? Бранкова душа је заиста треперила стихом, а читав његоив живот протекао је у поетским вибрацијама. Писање је било насушна потреба и услов Бранковог опстанка. А да је заиста опстао, потврђује оно што је иза себе оставио као вјечни траг свог живота на земљи. То је његово чудесно, непоновљиво дјело…”

Испред Министарства просвјете и културе, учеснике манифестације и публику поздравила је Милица Котур, начелник Одјељења за заштиту културног насљеђа.

Милица Котур је подсјетила да је Народну библиотеку на Хан Пијеску ове године одликовао предсједник Републике Српске Милорад Додик, те истакла да ова установа има дугу традицију и континуитет у раду на вођењу културне и образовне мисије коју обавља од 1923. године.

“Запослени у овој установи изузетно добро раде, воде установу, неуморно и с успјехом обављају ту своју мисију у унапређују и културу и умјетност , те његују важну улогу у васпитно образовном процесу на подручју општине”, рекла је Милица Котур.

Она је нагласила да књига значи непроцјењиво благо и у овом културном храму – Народној библиотеци “Бранко Чучак” чува то колективно духовно памћење нашег народа, што је чини још драгоцјенијом и установом достојном поштовања.

У име  ЈУ Народне библиотеке госте, учеснике манифестације и грађане поздравила је Озренка Ђурић Радуловић, директорица  библиотеке. Она је рекла  да нема љепших и бољих свечаности од књижевних манифестација и сабирања у част ријечи и књиге.  Она је пожељела да овогодишњи сусрети буду ново освјежење и  да  у Чучковом завичају књижевници нађу инспирацију за даље стваралаштво.

“Слово о  Чучку” говорио  је књижевник Недељко Бабић који се осврнуо на студентске и пријатељске дане које је провео са Бранком Чучком за кога је рекао да је био непоновљив и  другачији од свих.

У најсвечанијем дијелу програма прочитано је Сопштење жирија и услиједила је  додјела награде “Чучкова књига”, лауреату Недељку Симанићу за роман “Сукубус”.

На 16. Чучковим књижевним сусретима своје стихове говорили су пјесници: Невен Милаковић, Милица Боровчанин, Боро Капетановић и Мирко Вуковић.

У умјетничком дијелу програма учествовала је Нина Васић, професор виолине и глумице Маја Колунџија и Анастасија Тошић.

https://www.facebook.com/61552645246905/videos/911144164028436

https://www.facebook.com/nedeljko.simanic.art/videos/1619297798812998