• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Бисерје на длану

04 мар Новости

3.3.2022.

Одржано је књижевно вече „Бисерје на длану“, посвећено  његовању стваралаштва завичајних пјесника.

Библиотека, пријатељи, колеге  и читалачка публика, сјећају се двојице преминулих завичајних  пјесника, Станоја Голића и Сава Радуловића.

Станоје Голић је рођен у Хан Пијеску, 1957. године, гдје је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је на Филозофском факултету у Сарајеву.

На „Дувањским данима културе“, 1986. године добио је прву награду за поезију.  Објавио је збирке пјесама: “Отјелотворење“ (1990), рукопис збирке „Лептиров вечерњи круг“, „Сарајевски живот и друге смрти“ (2000) и заједничку збирку пјесама „Бисерје на длану“ (1999).

Био је активан члан Српског просвјетно културног друштва „Просвјета“ у Сарајеву. Преживјевши све страхоте рата у Сарајеву, враћа се у своје родно мјесто и наставља са радом у Српском просвјетно културном друштву  „Просвјета“ Хан Пијесак. Једно вријеме радио је у Oсновној школи „Милан Илић-Чича Шумадијски“  а потом долази на мјесто  директора   Народне  библиотеке Хан Пијесак  гдје је радио у периоду од 1999. до 2002. године. Уградио је дио себе у очување културне баштине,  али није дочекао да прими „Повељу Просвјете“ као њен заслужан члан, на Палама у новембру 2002. године.

Саво Радуловић је рођен у Малом Пољу 1947. године.  Радио је као учитељ у Основној школи у Хан Пијеску до 2012,    када је пензионисан. Упокојио се на Богојављење, 19. јануара 2022. године.

Објављивао је пјесме у  “Студентском листу”,  “Чику”, “Младости”, “Фронту”, “Нашим данима”; пјесме и приче за дјецу у “Веселој свесци” и часопису “Породица и дијете”, те сатире у “Јежу”. Објавио је збирку пјесама „Стазе“ (2000). Заступљен је у Заједничкој  збирци  пјесама „Бисерје на длану“(1999).

Његове рукописе, карикатуре и цртеже чува  Библиотека  и породица. У рукопису су  „Сплетовиди“, „Шашава збрка“, „Осаме у немирима“ и  „Заврзламе и врдаламе“.

Стихове почивших пјесника говорила је ученица четвртог разреда  гимназије, Валентина Тодоровић.

У програму су учествовали пјесници: Аћим Тодоровић, Милутин Савчић, Миланко Милован Лелек, Милка Тошић, Милорад Голић, Александра Планинчић, Стојанка Косорић Николић и Дејан Спасојевић. Афоризме је читао Небојша Боровина.

Програм је водио ученик гимназије Урош Добриловић.

У препуној читаоници Библиотеке владала је топла атмосфера једног лијепог дружења  са завичајним пјесницима. Посјетиоци су имали прилику да виде и излужбу ликовних радова пјесника Сава Радуловића, приређену у просторијама Библиотеке.