• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

19 мар Новости
29.2.2024.
Читаоница Народне библиотеке “Бранко Чучак” била је испуњена до последњег мјеста на промоцији књиге “Послије забаве” аутора Стеве Грабовца, добитника НИН-ове награде за најабољи роман у 2023. години.
Стево Грабовац је рођен 9. новембра 1978. у Славонском Броду. Одрастао је у Босанском Броду гдје је завршио средњу школу. Студирао је на Технолошком факултету у Бањалуци. Аутор је збирке пјесама „Станица непостојећих возова“ (2007) и романа „Мулат албино комарац“ (2019) који је био у најужем избору за НИН-ову награду. Стево је први писац из Републике Српске који је добио НИН-ову награду. Награда за најбољи роман године магазина НИН се додјељује од 1954. године.
Књига “Послије забаве“ је прича о злочину, али и о породици, пријатељству, одрастању. Злочин који је описан у књизио оставља мучан и горак утисак. Писац нам указује да морамо да почнемо да мислимо и на друго људско биће.
Роман је објавила издавачка кућа Имриматур који води Борис Максимовић.
„Никако ове реченице не може написати онај који није и сам дубоко уздрман трагедијама, свеприсутним око нас. Препознатљиви, самоизграђени стил, брушен тон, неочекиван вез, вођење неколико романескних нивоа-све је потпуно складно, звук је утишан и нечујан у громогласном виђењу онога до себе. Стево Грабовац позива нашу савјест на вечеру. Одазвати се значи срести себе великог и уплашеног пред загубљеном људскошћу, пред огромном самоћом.“
Дарко Цвијетић
Имриматур је објавио и четири књиге које су добиле награду „Чучкова књига“. (Миланка Благојевић, Мандаринске патке 2018, Милка Колунџић, “Камените приче”, 2019, Михаела Шумић, ”Неколико ситних убода”, 2020. и Маја Михајловић, „Бродови, богови и мали пожари у рукама“, објављена 2022. а рецензент је Стево Грабовац).