• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Одржан је округли сто о књижевном и теоријском лику Милана Радуловића

13 нов Новости
11.11.2023.

“Умјетност, наука и култура – Дани Милана Радуловића”

Одржан је округли сто о књижевном и теоријском лику Милана Радуловића

Иницијативу да једну манифестацију посветимо лику и дјелу Милана Радуловића, покренули смо 2019. године, када смо у Хан Пијеску окупили људе од струке – научнике, професоре Универзитета, писце, али и Миланове сараднике, пријатеље и познанике, који су његову личност расвјетљавали свако из свог угла. Опридијелили смо се за форму округлог стола.

Милан Радуловић је био философ, естетичар, теолог, историчар и теоретичар књижевности, књижевни критичар и професор Теолошког факултета у Фочи. Милан Радуловић је од 2001. до 2004. године био посланик у Народној скупштини Србије, док је дужност Министра вера у Влади Србије обављао од 2004. до 2007. године. Од 2008. до 2010. године руководио је пројектом Савремене књижевне теорије и њихова примена у Институту за књижевност и уметност, а од 2011. до 2015. године пројектом Културолошке књижевне теорије и српска књижевна критика. Био је члан Одбора за проучавање књижевности САНУ и Удружења књижевника Србије.
Подсјећања ради, Милан Радуловић је објавио 21 књигу и преко 150 чланака у књижевној и научној периодици, као и научним зборницима, учествовао је на више десетина научних скупова. Уредио је четири тематско-проблемска зборника радова Историја и теорија српске књижевне критике (2009), Српска књижевна критика друге половине 20. века – типолошка проучавања (2013), Српска књижевна критика и културна политика у другој половини 20. века (2013) и Српски културни образац у светлу српске књижевне критике (2015). Као уредник потписао је 15 књига библиотеке Наука о књижевности – књижевне теорије и књижевна критика. Био је и уредник романа Корени (1997), Бајка (2000), Деобе (2000), Време смрти (2001), као и сабраних и изабраних дела Добрице Ћосића. . Добитник је награде „Исидора Секулић“ за значајно достигнуће у књижевности а Српска православна црква одликовала га је Орденом Светог Саве првог степена.

Тему округлог стола за 2023. годину („Књижевни и теоријски лик Милана Радуловића“) реализовали су:

  • проф. др Владан Бартула, декан Филозофског факултета, Универзитета у Источном Сарајеву,
  • др Миљан Попић, доцент Филозофског факултета, Универзитета у Источном Сарајеву,
  • мр Драган Учур, доцент Православног богословског факултета „Св. Василије Острошки“  Универзитета  у Источном Сарајеву и
  • др Ведран Голијанин, доцент Православног богословског факултета „Св. Василије Острошки“ Универзитета  у Источном Сарајеву.

 Прочитано је писмо др Војислава Коштунице, „Милан Радуловић као министар вера“.

Ове године организовали смо манифестацију са Културним клубом “Фронесис” из Источног Срајева.

На слици може бити: 3 особе, људи уче и текстНа слици може бити: 8 особа и људи учеНа слици може бити: 12 особа и људи уче