• Александра Карађорђевића бр. 2, Хан Пијесак 71360

  • +387 57 555 300

  • nbibhp@teol.net

Горан Дакић добитник књижевне награде “Чучкова књига” за 2010. годину

25 мар Добитници награде . Чучкови књижевни сусрети

Добитник књижевне награде“Чучкова књига” за 2010. годину је  Горан Дакић  за роман Даљ у издању Еuro Blica : Art print  Бања Лука.

 

 

 

 

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ОДЛУКЕ ЖИРИЈА

(Горан Дакић „Даљ“, Еуроблиц и Артпринт, 2010)
Узвикнути Без „Даља“ не ваља, посебно овдје, у Хан Пијеску гдје се налази „Краљев дворац“ (налази више у сјећање, док у стварности постоје само крхотине и рушевине), било би долично и порилично у духу онога чије име и носи ова награда, Бранко Чучак.

Жанровски не до краја дефинисан (да ли роман? да ли књига прича? Или можда низ неисписаних колумни „сентименталног путовања у прошлост“), ДАЉ Горан Дакић –прва књига овог аутора, што је и услов из пропозиција Конкурса- доноси и стилске „поливалентности“: израз (понекад)близак новинарском, колуминистичком ( што је и те како у дослуху са Чучковим писанијама);исповиједно-евокативно (неодољиво мјестимично подсјећа на Чучков  аутобиографизован „фељтон“ Чујеш ли ме, Владимире); неријетко ефектно и духовито, анегдотично (треба ли рећи да је и на том плану Бранк Чучак суверен); са свјежим поређењем, метафоричним и алегоричним пасусима (нпр. на страни 29 „Ипак, живот је точка“);књижевни текст  или још боље књижевни текстови окупљени  под заједничким кровом и именом (у многозначном наслову) ДАЉ, доносе и бљесак снажне слике (нап. страна 113: Собичак арлаукну од бола када се њена нога начепи, стара набијача се мало накоси пред њеним лед-леденим погледом, а Бато и ја, претворени у стуб соли, глухи и нијеми, гледамо и не вјерујемо).Коначно, већ при самом почетку ове књиге аутор ће отворено рећи шта је и какава је ова књига: Моје прво сјећање на Даљ је прича других (стр.18).

Иако нескривено амбициозан (непријатно и без правог „покрић“), Горан Дакић показује сасвим достатну књижевну вјештину, и својом књигом-првенцем (могући) будући књижевни развој.
Аутор је (често и директно  именован)истовремено и главни јунак , не пропуштајући прилику и самоиронијски отклон према самом себиу: нап. страна 31-32,,… мој умјетнички геније је још једном, на срећу и понос цијелог петог це, заблистао, није било сумље, у тим данима, да ћу за коју годину, можда већ и овом књигом, добити неку од најпрестижнијих књижевних награда“. (Сличан примјер је формирање низ „сломљених и надахнути заљубљених душа, од Гилгамеша до Горана Дакића“).

Међу корицама ДАЉА скрива се и једна пјесма (помало породичног наслова и тона Поред реке неке),која се окончава са до огољености „банализованом“ поруком ВОЛИМ ТЕ; чиме аутор Горан Дакић поново „кореспондира“ са Бранком Чучком.
На треба заобићи прилику  да истакнемо укусну опрему и зналачко ликовно рјешење ове књиге, као и помало бизаран податак да је и ову, другу по реду  књижевну награду „Чучкова књига“ понијело дјело које је штампао „Артпринт“ из Бања Луке.
ДАЉ Горана Дакића подсјећа (по приступу, а не по резултатима) на Фелинијев „Амаркод“ или Кустуричин „Доли Бел“; показујући сав семантички потенцијал  који у умјетности „активира“ носталгија присјећања.
Прозни  синтаксички низ Горана Дакића показује аутора који влада причом, мада се његова реченица често „рашива“, младалачки „разбарушена“. Наводећи и овај план, уз напомену да у књизи има и штампарских грешака (тих општих места од свега страшнијих), жири указује на могуће правце у будућим књижевним радовима, које од овог аутора – а ДАЉ то јасно показује- свакако ваља очекивати.
Одговарајући да се у скромној понуди дјела пристиглих на овај конкурс књиге ДАЉ аутора Горана Дакића издваја од осталих, желимо да се будући допринос лауреата (као члана жирија у наредним годинама) потврди проналажењем нових књига достојних часног имена Бранка Чучка.

Жири:

Бранко Брђанин Бајовић

Иван Шарац

Бранимир Кршић